Ga naar de inhoud
Sluit

5 tips voor een ergonomische werkplek

16 januari 2023

Met behulp van onderstaande ergonomische tips vergroot jij het comfort, de gezondheid en de efficiëntie van jouw werkplek. Je leert hierdoor ergonomisch werken! Hier lees je 5 tips voor ergonomisch werken. 

1: Zorg dat je een reden hebt om te staan

Zet de printer, het koffiezetapparaat en de prullenbak niet op zitafstand van je gebruikelijke werkplek, maar op loopafstand. Door elk uur op te staan, voorkom je dat je spieren in een vaste positie blijven. Mensen hebben niet altijd zin om zelf te lopen, dus bedenk iets om het te laten gebeuren. Pas bijvoorbeeld afvalsortering toe in de kantoortuin: één papierbak, één metaalbak, één plastic, enz. Dan is er een reden om de benen te strekken en ook iets goeds te doen voor je lichaam.

 

2: Zit rechtop in je bureaustoel

Als je wat langer moet zitten, zorg er dan voor dat jij met jouw rug recht tegen de rugleuning van de bureaustoel zit. Deze “actieve” werkhouding draagt ​​op meerdere manieren bij aan een gezonde ergonomische werkplek. Als je je voeten niet van de vloer kunt tillen, schuif je vaak automatisch naar voren in de stoel. Dit zet je op het puntje van je stoel en legt veel druk op je onderrug. Dit leidt tot rugklachten. Laat in dat geval de stoel en tafel zakken, of als dit niet mogelijk is, gebruik dan een voetensteun. Zo kun je toch ergonomisch werken.

 

3: Zet de monitor recht voor je

De positie van de monitor heeft een groot effect op jouw nekspieren. Zowel hoogte als links/rechts positie zijn belangrijke elementen die bijdragen aan een ergonomische werkplek. Omhoog kijken legt 100 keer meer stress op de nek  dan naar beneden kijken. Zolang je ervoor zorgt dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat en het scherm binnen handbereik is, is dit ideaal. Een monitorverhoger is een goede oplossing voor lange mensen. 

Links/rechts in plaats van recht voor je neus is heel erg ongezond. Dan ontstaat er een onevenredig grote belasting van de nek, wat al snel tot klachten leidt. Als de omstandigheden het niet toelaten (zoals een balie of een klant aan een bureau), kies dan voor een monitorarm zodat je in ieder geval de mogelijkheid hebt om de monitor recht voor je neer te zetten.

 

4: Muis verstandig

Voor kantoormedewerkers geldt: Naast het hoofdkussen is het product dat je het meest aanraakt/gebruikt de computermuis. Bovendien muizen we steeds meer, en des te meer reden om goed na te denken over je huidige muis. Wanneer een nieuwe computer wordt bezorgd, is de meegeleverde muis meestal een standaard horizontale muis. Bij gebruik draai je de duim naar binnen en de elleboog naar buiten. Dit zorgt voor onnodige belasting van de hele arm. Wanneer je een ergonomische muis gebruikt, kan je hand veel beter ontspannen.

 

5: Vind een oplossing voor je papieren

Ondanks de afname van het papiergebruik op kantoor, werkt het merendeel van de computergebruikers dagelijks met papier. De positie van het papier heeft een groot effect, vooral op de nekspieren. Leg jij papier tussen je toetsenbord en je buik? Dit is waar ze niet zouden moeten zijn. Je zit niet alleen met je lichaam naar voren, maar je belast je nek ook de hele dag. 

Iets beters is links of rechts van het toetsenbord. Dit is relatief handig als je ook veel moet schrijven. Als je dat niet doet, is de beste plaats het hoekoppervlak tussen het scherm en het toetsenbord op een documenthouder of gewoon op het bureau. Hierdoor hoeft je nek minder te bewegen en wordt je nek minder belast.

 

Contact

Nu jij weet hoe je ergonomisch kan werken kun jij zonder klachten aan de slag. Heb jij hier meer vragen over, neem dan contact met ons op of kom gezellig langs in Emmen of Stadskanaal. 

5 tips voor een ergonomische werkplek