Ga naar de inhoud
Sluit

Hoe sta jij in de wedstrijd?

28 mei 2021

Een team, één taak. Met zijn allen zitten we de komende maand weer voor de buis gekluisterd om te kijken hoe ons land het tegen de andere landen opneemt tijdens het EK voetbal. En onze mening over deze voetbalwedstrijden delen we vervolgens maar al te graag met collega’s. Als het kan bij het koffieapparaat en anders via Zoom. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar ook leerzaam! Want als voetbal je één ding leert, dan is het wel dat je een team nodig hebt om te kunnen winnen. Wat is jouw positie in het (werk)veld?

De coach

Een team is nergens zonder coach. De trainer bepaalt de tactiek, bereidt het team voor en zorgt ervoor dat iedereen de juiste taak krijgt. Als coach ken je de sterke en zwakke punten van je collega’s en daar weet je dan ook perfect op in te spelen. Jij bent een leider in hart en nieren. Helaas sta je daardoor wel vaak aan de zijlijn en ben je afhankelijk van de prestatie van je teamleden.

De keeper

De keeper is de bewaker van het team en voorkomt dat de bal in eigen doel terechtkomt. Je bent een stabiele factor en hebt alle zaakjes op orde. Op zoek naar houvast? Dan kun je bij de keeper terecht. De keeper heeft altijd overzicht en vangt alle ballen op. Wordt er gescoord? Dan geniet je op afstand van het succes. Maar soms komt het ook alléén op jou aan. Neem dan ook je moment om te shinen.

De verdediger

Als verdediger ben je minder in de picture, maar niet minder belangrijk. Je staat altijd voor je team klaar en de taken waar niemand anders aan denkt, pak jij op. Moet er een ‘battle’ gevochten worden? Dan ben je bij de verdediger aan het juiste adres. Je vindt het niet erg als iemand anders in de voorhoede met bijbehorende spotlights staat. Maar zorg je ervoor dat je zelf ook voldoende credits krijgt?

 

 

 

De middenvelder

Een échte alleskunner, de middenvelder. Je hebt een groot netwerk, een breed scala aan handige eigenschappen en je bent altijd overal te vinden. Moeiteloos schakel jij van aanval naar verdediging. Multi-inzetbaar bij elk project. Gaat je team de verkeerde kant op? Hou de bal even bij je om te hergroeperen en opnieuw het spel te verdelen. Als middenvelder ben je altijd alert, zorg er dus voor dat je je rustmomenten pakt.

 

De buitenspeler

Ben jij de creatieveling van het team? Dan ben je een echte buitenspeler. Je bedenkt de beste concepten en geeft daarmee een voorzetje aan de rest van het team. Of je nu naar links of rechts moet, snel schakelen kun je met gemak. Je bent ook iemand die graag de randjes opzoekt. Kijk wel uit dat je er niet overheen gaat.

 

De spits

De spits staat altijd vooraan. Als echte enthousiasteling ben je voor ieder project te porren. En als de spits ergens voor gaat, dan gaat hij er hélemaal voor. Beland je in een discussie? Een goed argument kop jij er met gemak in. Maar, werkt de rest van het team niet goed samen? Dan sta jij buitenspel.

 

 

De aanvoerder

Als aanvoerder neem je het voortouw in een overleg en bepaal je de kaders wanneer dat nodig is. Je hebt je voelsprieten altijd aan staan en bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Als echte teamplayer ben je dan ook trots op je team en op wat je samen bereikt hebt. Pak niet teveel hooi op je vork, dat gaat ten koste van je eigen spel.

 

De wisselspeler

De wisselspeler moet even warmlopen, maar is eenmaal opgewarmd enorm belangrijk voor het team. Jij kan de hele energie veranderen. Je vindt het niet erg om op de tweede plaats te staan en collega’s kunnen altijd op je terugvallen. Op kritische momenten ben jij goud waard! Maar probeer jezelf niet te hard te bewijzen. Je kracht komt vanzelf tot uiting.

De scheidsrechter

De scheidsrechter kleurt nooit buiten de lijntjes. Je houdt je aan de regels en doet wat er van je gevraagd wordt. Moet een taak grondig uitgezocht worden of vereist een project de nodige accuraatheid? Dan ben je bij jou aan het juiste adres. Let wel op de manier waarop jij je grenzen aangeeft. Je wilt ten slotte niemand tegen de schenen schoppen.